Vi har samlet et uddrag af anerkendt SSP-relateret viden og værktøjer til dig som fagprofessionel i Viborg Kommune eller som samarbejdspartner.
Har du en konkret bekymring, kan du her finde det, der er godt at vide, og hvem du kan kontakte.
Genvej er en side med råd, viden og hjælp til børn og unges digitale liv. Hjemmesiden er forældrerettet, men indholdet kan bruges af såvel forældre som fagprofessionelle i forhold til både indsigt, oplysning og undervisning. Genvej – til dit barns digitale liv
SSP-samarbejdets folder Sunde Medievaner – noget vi er sammen om (pdf)
Baggrundsnotat for Sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring skærmbrug:
Råd til at efterleve anbefalingerne vedr. skærmbrug
Hent Viborg Kommunes Handlevejledning ved digitale krænkelser. En udførlig vejledning til fagprofessionelle i Børn og Unge.
Find desuden de seks trin i handlevejledningen i en printvenlig version – lige til at hænge op.
Har du en bekymring, der vedrører ekstremisme, radikalisering eller social kontrol, så har vi i Viborg Kommune et lovpligtigt beredskab, du kan kontakte.
Se en kort film om beredskabet her, eller læs videre.
Beredskabet hedder Infohus. Et kriminalpræventivt samarbejdsforum, der arbejder med forebyggelse af kriminelle handlinger med ekstremistisk motiv. I Infohus sidder centrale aktører fra politiet og kommunen, men også kriminalforsorgen, psykiatrien og andre relevante myndigheder indgår i samarbejdet.
Infohus Netværk findes i hvert af landets 12 politikredse. Her kan politi, kommuner, regionale og nationale aktører udveksle viden og drøfte bekymrende tendenser på et generelt niveau.
Infohus Kommune er et samarbejdsforum mellem en borgers bopælskommune og den relevante politikreds. Infohus Kommune samles, når der er konkret bekymring for, om en borger er i risiko for over tid at begå kriminelle handlinger med ekstremistisk motiv. Det overordnede formål er at vurdere bekymringen på tværs af kommune og politi og andre relevante myndigheder. De respektive myndigheder iværksætter efterfølgende foranstaltninger og tiltag i eget regi. Der træffes derfor ikke myndighedsbeslutninger i Infohus Kommune.
Ved bekymring kan du kontakte det lokale politi eller afdelingslederen for Forebyggelsesteamet, Søren Mønsted Krog, tlf. 2685 7141
De sidder i Infohus Viborg
Viceskolechefen
Teamleder i Familieafdelingen, Familieteam Vest
Fagspecialist, Jobcenter Job- og Helhedsindsats Job og Kultur
Afdelingsleder for Stedet og Gadeplan
Afdelingsleder for Forebyggelsesteamet
Repræsentanter fra det lokale politi
Se desuden:
Viden: Explainerfilm om Infohus, ekstremisme og forebyggelse
Viden: Den danske tilgang til forebyggelse af ekstremisme
Værktøj: Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme – Viborg Kommunes Beredskabsplan
Værktøj: Bekymring for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol – Viborg Kommunes Beredskabsplan
Har du en bekymring for, om et barn/en ung er i risiko for at havne i kriminalitet eller misbrug? Så er det relevant at kende til § 115-møderne.
§ 115-møder afholdes kontinuerligt igennem hele skoleåret mellem centrale personer fra skoleområdet, socialforvaltningen og politiet, men samarbejdsfladerne er mange og kan blandt andet omfatte sundhedspleje, foreningsliv, frivilligt – og boligsocialt arbejde.
Hvis der opstår en konkret bekymring for, om et barn / en ung er i risiko for at havne i kriminalitet eller misbrug, kan der indkaldes til et § 115-møde lokalt på dennes skole. Tag fat i den lokale SSP-kontakt på skolen eller i fritids- og ungdomsklubben. De kan hjælpe med at indkalde til mødet og indhente samtykkeerklæring ved forældre og unge over 14 år. Hvis forældrene eller den unge ikke ønsker at give samtykke til § 115-mødet, kan mødet afholdes, hvis bekymringen for den unge vægter højere end samtykket – i henhold til Retsplejelovens § 115.
Har du brug for råd eller sparring, er du altid velkommen til at kontakte afdelingslederen for Forebyggelsesteamet, Søren Mønsted Krog, tlf. 2685 7141
De sidder med i § 115-møderne i Viborg Kommune
Viceskolechefen
Teamleder i Familieafdelingen, Familieteam Vest
Afdelingsleder for Stedet og Gadeplan
Områdeleder for fritids- og ungdomsskubberne
Uddannelsesvejleder og fagspecialist i Uddannelsesvejledningen
Rusmiddelsbehandler i Familiecenter Viborg
Afdelingsleder for Forebyggelsesteamet
Repræsentanter fra det lokale politi
Har du en bekymring for, om en ung voksen er på vej ud i kriminalitet, skal du tage kontakt til det lokale politi. De vil, i de tilfælde, de finder det relevant, tage sagen med til SSP+.
SSP+ møderne er et samarbejdsforum med opmærksomhed på Viborg Kommunes unge fra 17 ½ til og med 24 år, som har begået flere alvorlige overtrædelser af straffeloven. Det er unge, der samtidig bevæger sig på kanten af eller er en del af et bande-/rockermiljø.
SSP+ har til formål at hjælpe ”de unge voksne” med at komme ud af kriminalitet. Det sker blandt andet ved et koordineret samarbejde på tværs af socialforvaltning, uddannelsesvejledning, politi og B&U.
SSP+ skal skabe de bedste betingelser for, at blandt andet politi, rådgivere og vejledere kan lægge en handleplan i fællesskab.
Har du brug for råd eller sparring, er du altid velkommen til at kontakte afdelingslederen for Forebyggelsesteamet, Søren Mønsted Krog, tlf. 2685 7141
De sidder med i SSP+ i Viborg Kommune
Beskæftigelsesfaglig medarbejder, Jobcenter Job- og Helhedsindsats Front og Kontanthjælp
Teamleder i Familieafdelingen, Familieteam Vest
Afdelingsleder for Stedet og Gadeplan
Uddannelsesvejleder og fagspecialist i Uddannelsesvejledningen
Afdelingsleder for Forebyggelsesteamet
Repræsentanter fra det lokale politi