fbpx

MERE END 100 FRITIDSTILBUD

Viborg Ungdomsskoles fritidsafdeling søsætter hvert år mere end 100 forskellige fritidstilbud til unge i Viborg Kommune. Du kan frit deltage fra den dag, du begynder i 7. klasse til og med den sæson, du fylder 18.


Vi har et bredt udvalg af fritidshold, ungdomsklubber, rejser, weekendture – og skal du have førstehjælp eller kørekort til knallert/traktor er det også Ungdomsskolen, du skal have fat i. De fleste tilbud ligger klar til tilmelding ved skoleårets start, men vi arrangerer også løbende fester,

arrangementer og weekendture, så det er altid en god idé at holde dig opdateret, hvis der pludselig skulle komme et tilbud om lige præcis det, du interesserer dig for. (Hvis du scroller lidt, kan tilmelde dig vores nyhedsbrev nedenfor.)

VIDSTE DU ...

Det ligger i lovgivningen. Ungdomsskolen er så at sige kommunens bidrag til alle unges fritid, dannelse og beskæftigelse. Det betyder, at al undervisning er betalt af kommunen – og dermed gratis for brugerne, uanset hvor i kommunen, de bor. Derfor er det også muligt at få refunderet sine transportudgifter, hvis man har langt til Ungdomsskolens tilbud.

Der er dog brugerbetaling på visse ting i Ungdomsskolen. Blandt andet rejser og weekendture. Disse udgifter er udelukkende til at dække ophold, mad, billetter, materialer eller andet. Undervisernes løn skal der aldrig betales for.

Ungdomsskolen som institution blev vedtaget ved lov i 1942. Formålet var, at de unge under 18 skulle have mulighed for at holde sig beskæftiget i deres fritid, både for at holde dem uden for ballade, men også for at gøre dem til “livsduelige” voksne mennesker med viden og kundskaber, der måske ikke fandtes i den etablerede folkeskole. Oprindeligt blev de unge dermed undervist i fag som syning til gymnastik, tømrerarbejde og lokalhistorie.

Formålet med Ungdomsskolen vedblev at være det samme. De unge skulle beskæftiges og kvalificeres. Men tilbuddene ændrer sig naturligvis i takt med de unges behov og interesser.

Den klassiske Ungdomsskole blev til Fritidsafdeling
Oprindeligt bestod Ungdomsskolen blot af to afdelinger: Fritidshold og Klubber. Det ændrede sig dog op gennem 1970´erne og igen op gennem 1990´erne, hvor ændringer i Ungdomsskoleloven gjorde, at man nu kunne placere alverdens nye tiltag for ungdommen under Ungdomsskolen. Den blev med andre ord en skole-platform for ungdommen. Man kunne for eksempel oprette udskolings-skoler og skoler for arbejdsløse eller udfordrede elever under Ungdomsskolen. Også knallert- og traktorkørekort, førstehjælp og andre fornødenheder for unge under 18, blev lagt ind under Ungdomsskolen.

Disse ændringer i Ungdomsskoleloven gjaldt for alle ungdomsskoler i landet, men det var forskelligt, hvad der var behov for i de enkelte kommuner. Derfor er Ungdomsskolernes opbygning og indhold også vidt forskelligt alt efter hvilken kommune, de tilhører. I Viborg består Ungdomsskolen lige nu blandt andet af den oprindelige Fritidsafdeling, fritids- og ungdomsklubber, et 10. klasses-center og en række tilbud for unge med forskellige udfordringer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Der opstår jævnligt nye tilbud og arrangementer i løbet af året. Måske finder vi på at bestige en bro, holde en fest eller overnatte i en skov og lave mad over bål. Måske opstår der et nyt hold eller det kan være godt med en påmindelse, når vægttabsforløbet for unge starter i januar. For eksempel.

Tilmeld jer vores nyhedsbrev, så I er opdateret om alt det nye, vi søsætter. Der vil blive sendt maks fire nyhedsbreve om året og I kan altid afmelde det igen.