fbpx

Valgfagene på 10CV

Et skoleår på 10CV er en kombination af spor, valgfag og de obligatoriske fag.
Valgfagene har til formål at give dig et varieret skema med fag, du interesserer dig for.

___________________________________________

Boldspil

Dette er faget, hvor du får stiftet bekendtskab med en bred vifte af boldspil. Det er muligt at deltage på valgfaget uanset niveau. Vi skal hygge os, få sved på panden og spille de spil, vi kender, men også stifte bekendtskab med nye og anderledes typer af boldspil. I løbet af året kommer vi til at spille mange af dem, vi kender som fodbold, håndbold og basketball. Men vi skal også stifte bekendtskab med rugby, ultimate, lacrosse og mange flere.

Eksempel på plan

– Uge 35: Rugby/flagfootball
– Uge 36: Softball
– Uge 38: Ultimate
– Uge 39: Frisbee golf
– Uge 40: Fodbold
– Uge 43: Floorball
– Uge 44: Håndbold
– Uge 47: Basketball
– Uge 48: Volleyball
– Uge 49: Badminton

_____________________________________________

Dancefitness

Dette er faget for dig, der gerne vil i lidt bedre form, men som ikke synes, at træning behøver at være kedeligt.

Hver time bygges op af opvarmning, koordination og kondition, nedkøling og udstrækning, og det hele pakkes ind i små, simple koreografier, som bygges op lidt ad gangen i et tempo, hvor alle kan være med.

Kan du li’ god energi, fed musik, lækre moves og sved på panden, så er Dancefitness noget for dig!

_____________________________________________

Dansk som andetsprog (DSA)

Faget DSA er et tilbud til dig, der har brug for et særligt fokus på dansk sprogtilegnelse og sproglig udvikling.

Det kræver masser af øvelse at lære et nyt sprog. Derfor udbydes faget i to moduler, og vi anbefaler, at du vælger begge

Undervisningen vil foregå på et lille hold, og den støtter op om udviklingen af det danske sprog i alle fagfaglige fag på 10CV. I faget undervises i udtale, læsning, grammatik og skriftligt dansk. Indholdet tager udgangspunkt i dig, men er selvfølgelig også koordineret med årsplanerne i dansk, engelsk, matematik, fysik og tysk.

_____________________________________________

Drama

Vi bliver sommetider fuldstændig revet med, når vi møder mennesker, der med både ord og bevægelser er i stand til at fortælle en historie. Som elev og studerende kan det også være godt at kunne lidt mere end ”bare” at lire teksten af. Vi har mange andre måder at kunne kommunikere på. Det kan du lære noget om – og lære at bruge det – i teater- og dramaværkstedet. Først og fremmest et det et værksted, hvor vi skal lære. Måske kan det også blive et værksted, hvor vi lærer andre noget ved at optræde med det, vi har lært.

Eksempler på indhold

– At fortælle med ord og krop
– Kroppen som fortæller
– Fortælling og magi – stemmens pragt og magt
– Teaterfortællingens hemmeligheder
– Masker og kroppens muligheder

______________________________________________

E-sport

Hvordan træner man, så man bliver god til e-sport? Hvad kræver det at forbedre sig? Faget e-sport giver dig blandt andet et øget kendskab og introduktion til taktiske muligheder i forskellige spilsituationer. Du lærer at tænke som en del af et hold, spille som en del af et hold og vinde som en del af et hold. Du får styrket dine fysiske evner og din reaktionsevne. E-sport handler også om det mentale og om kost.

Vi er omkring Counterstrike, Fortnite, Leauge Of Legends, Overwatch, Apex samt Rocket Leauge, men du er selvfølgelig med til at sætte dagsordenen!

_____________________________________________

Film, der skal ses

Hvis du elsker en god film, eller måske endda er lidt af en filmnørd, så er det her et fag for dig. Vi skal se nogle af de film, som bare skal ses, fordi de af en eller anden grund skiller sig ud fra mængden.

Der bliver også mulighed for at snuse til store klassikere og få kendskab til flere film, end vi kan nå at se.

Ud over at se en masse film skal vi bl.a. også se lidt på, hvad vi kan bruge film til, hvad der kendetegner en god film, og hvorfor nogle film bliver blockbusters, når andre går hurtigt i glemmebogen.

Du kommer til at være med til at bestemme, hvad faget skal indeholde.

Eksempler på indhold

– Danske og udenlandske film
– Filmgenrer i spillefilm (komedier, gysere, dogmefilm, dramaer m.m.)
– Filmens historie (1895 – 2022)
– Filminstruktører og deres kendetegn
– Filmtekniske virkemidler
– Oscar – hvem er han?
– Hvad er en klassiker?
– Kortfilm og dokumentarfilm
– Store skuespillere
– Blockbusters

_____________________________________________

Filosofi

Filosofi er et græsk ord, der betyder kærlighed til visdom. Alle mennesker kan filosofere. Måske har du prøvet at sidde på en strand og se ud over havet, mens du tænkte på meningen med livet. Filosofi handler blandt andet om sådanne tanker. Om at undre sig, at tænke tanker, at stille spørgsmål, der ikke umiddelbart findes svar på.

Vi vil introduceres for de gamle grækere – og deres inspiration til vores samfund og tankegang i dag. Begreberne etik og moral er en rød tråd i faget.
I filosofi vil vi gerne vide så meget som muligt om et emne. Vi vil, blandt andet, arbejde med emner, der omhandler: Ung i dag, det gode liv og en værdig død.
En del af faget omhandler stillingtagen og drøftelser, hvor forskellige holdninger og overbevisninger bringes i spil.
I faget filosofi er der tid til – og mulighed for – fordybelse i nogle emner, der optager dig som ung i verden.

Eksempler på emner i årsplanen

– De gamle grækere
– Etik og moral
– Livet – lykke og frihed?
– Dilemma og debat
– Ungdom, grænser og drømme
– Liv og død

_____________________________________________

Fitness for piger

God energi til resten af dagen er det, du får her. Faget er for alle piger, der har lyst til at komme i bedre form og blive lidt stærkere. Vi vil arbejde med forskellige former for træning af muskler, balance, smidighed og kondition igennem aktiviteter som cirkeltræning, stram op eller yoga.

Vi skal også ud af huset og prøve andre træningsformer, eksempelvis bikefit (spinning) eller træning i vand (svømning) Det vigtigste her er, at vi får sved på panden og har det sjovt.

Eksempler på aktiviteter

– Cirkeltræning
– Crossfit
– Yoga
– Mindfullness
– Stram op
– Bikefit
– Bike and run
– Løb
– Evt. vandtræning/svømning

_____________________________________________

Flyt dig!

Et fag for dig, der:
– synes, det kan være grænseoverskridende at ”være på”
– ønsker at udfordre dig selv og blive mere selvsikker
– drømmer om at turde lidt mere
– har lyst til at blive klogere på dig selv, dine styrker og kvaliteter

Vi arbejder med at opnå større selvsikkerhed og mod.
Hvis du vælger faget, skal du have lyst til at rykke dine grænser og udfordre dig selv. Som en del af faget vil du blandt andet beskæftige dig med dit selvbillede, og ud fra det beskæftiger vi os f.eks. med præsentation af dig selv til ansøgningsskrivning, CV og jobsamtale. Intentionen er, at der kan støttes op om ønske om praktik og evt. støtte i forhold til at søge fritidsjob.
I faget arbejder du med dig selv, og der vil være tid til og fokus på, at du får øje på alle de kvaliteter, du har, og hvordan du kan bruge dem i din hverdag. Der vil skabes rum og rammer til at afprøve det, du allerede kan – og det, du styrkes i at blive bedre til.
Faget vil have blandet indhold med oplæg, leg, spil, øvelser, ”ud af huset-oplevelser” og rollespil.

I faget går vi eksempelvis på opdagelse i:

– Selvværd og selvtillid
– Selvbillede
– Identitet
– Overbevisninger, der begrænser
– Præstationsangst – frygt eller nervøsitet?
– Værktøjer til at mindske frygt og nervøsitet
– Kropssprog
– JA-hattens magi

_____________________________________________

Fodbold

Vi deltager i Viborgmesterskaberne, hvor udskolingselever fra Viborgs kommunale folkeskoler kan deltage. Vi spiller typisk 4-5 gruppekampe på et år, og hvis vi klarer os godt, er der også mulighed for to slutspilskampe. Vi vil træne én til to gange frem mod hver kamp. Træningen vil som udgangspunkt foregå i skoletiden i forbindelse med en valgfagsblok. Vi prøver at stille et hold på tværs i huset, så der vil også være spillere med fra nogle af de andre afdelinger på Ungdomsskolen. Det er vigtigt, hvis man vil deltage på skolefodboldholdet, at man selv følger op på undervisning man evt. er gået glip af på grund af træning og kampe.

_____________________________________________

Fransk

Faget forudsætter, at du har modtaget undervisning i 7. – 9. klasse. Vi arbejder med at styrke dine kommunikative evner både mundtligt og skriftligt. Vi interesserer os for fransk sprog, kultur og historie, der kan være med til at give bedre evner til at klare dig i international og global sammenhæng. Fransk er et eksamensfag og afsluttes med den skriftlige og mundtlige 10. klasseprøve (FP10).

_____________________________________________

Fysik/kemi

Overvejer du en uddannelse indenfor det naturvidenskabelige område? Kan du lide at undersøge ting og lave forsøg? Så er dette fag noget for dig. Vi vil i undervisningen komme bredt omkring i naturvidenskaben. Udgangspunktet vil være undersøgende og tage afsæt i din hverdag. Fysik/kemi udbydes som prøvefag og bygger ovenpå den undervisning, du har modtaget i 9. klasse. Det vil sige, at faget afsluttes med 10. klassesprøven (FP10), som er en mundtlig/praktisk prøve.

Eksempler på indhold

LYS
– Hvad er lys? Farver, infrarødt og ultraviolet lys
– Bølgeteori: Konstruktiv og destruktiv interferens, Fotoner
– Additiv og subtraktiv farveblanding
– Bølgelængde i det det synlige lys
– Lysets brydning: Refleksion, Brydning, Total refleksion – Lyslederen
– Optik: Lysets vej igennem linser, Regnbuens farver

MADKEMI
– Intro til organisk kemi
– Kulhydrater: Mono-, Di- og Polysakkarider
– Fedt: Opbygning af fedt, Emulgatorer
– Protein: Aminosyrer

_____________________________________________

Kreativt værksted

I det kreative værksted får du mulighed for at udleve og udforske dine kreative sider. Du kommer til at arbejde med mange forskellige materialer, og du vil få mulighed for at lære nogle grundlæggende teknikker inden for dekoration af æsker (decoupage), porcelænsmaling, smykkefremstilling, maleri/tegning, krympeplast mm. I det kreative værksted er det kun vores egen fantasi, der sætter grænser for, hvad vi kan arbejde med, og du er med til at bestemme, hvad det skal være.

Eksempler på indhold

– Collage
– Decoupage (dekoration af æsker m.m.)
– Porcelænsmaling
– Skulpturprojekt
– Smykker
– Små malerier
– Doodletegninger
– Pop-up-design (papirskulpturer)
– Krympeplast
– Genbrugskunst

_____________________________________________

Kunst og design

Faget er for dig, der interesserer dig for forskellige former for design og kunst, og godt kan li’ at udtrykke dig på flere måder. Du kommer til at fordybe dig i arbejdet med forskellige temaer, og du er med til at bestemme, hvad vi arbejder med. Det er vigtigt, at du er åben overfor udfordringer og vil arbejde med det kreative på måder, du måske ikke er vant til. Faget afsluttes med dit eget projekt, hvor du selv vælger et område, du vil arbejde med.

Du vil få kendskab til forskellige teknikker, materialelære, farvelære, kunstnere, lidt kunsthistorie og du vil komme på besøg på et museum/galleri. Du bliver udfordret i at arbejde med collager, og der skal eksperimenteres med akrylmaling, oliekridt og andre spændende materialer. Der er også mulighed for at udforske arkitektur, designe dit eget tøj, lave re-design af brugsting, eller lave et projekt omkring en bestemt stil eller periode.

Eksempler på indhold

– Mixed media
– Abstrakt maleri
– Kunsthistorie
– Re-design/genbrugskunst
– Collager
– Parafraser (kendte kunstværker)
– Arkitekturprojekt
– Museum/galleribesøg
– Materialeworkshops

____________________________________________

Løbehold

Motion stimulerer hjernens hukommelses- og indlæringscenter.

På valgfaget Løbehold vil vi have fokus på, at alle deltagere opnår en glæde ved løb, samtidig med at vi gennem teori og træningsture bliver bedre løbere. Løb kan være hårdt og anstrengende, indtil man lærer sin egen krop og løbekapacitet at kende. Herefter kan løb for de fleste blive en del af hverdagen for at få mere energi og overskud til det meste, samtidig med at kroppen holdes sund.

Vi skal se på nogle af elementerne ved løbeturen, såsom åndedrætskontrol, skridtlængde, løbestil, energiforbrug mm, hvorefter vi naturligvis også skal på en løbetur hver uge. Hver enkelt deltager skal selv sætte mål for løbetræningen, som skal forsøge at nås til slutningen af året. Vil du gerne kunne løbe 5 km, 10 km, halvmaraton eller måske et helt maraton uden pause?

Valgfaget er for alle uanset grundform – det vigtigste er motivationen! Resten kan vi arbejde på.

Eksempler på indhold

– Løbetur – udgangspunkt og målsætning
– Opvarmning og udstrækning før løb
– Restitutionstræning
– Styrketræning af ben
– Åndedrætsbevidsthed
– Optimal skridtlængde ved løb
– Løbestilen
– Tempotræning
– Intervaltræning
– Afslutning med forsøg på at nå målet

____________________________________________

Madværksted

Er du klar til at være med til at svinge stegepanden og lære mere om madlavning og emner omkring mad?
I madværkstedet arbejder vi med både sund og spændende mad til hverdag, og festlig og blæret mad til gæster. Vi laver de gode gamle klassikere, som vi alle kan li´, f.eks. frikadeller, lasagne og burgere, og vi laver mere moderne mad som f.eks. pasta og vegetarretter. Derudover skal vi selvfølgelig også bage og lave mad fra andre lande.

Vi skal arbejde med spændende emner som sunde madvaner, klima, råvarer og danske madtraditioner, og vi skal lære om planlægning, økonomi og indkøb.

Der vil være mulighed for at få medindflydelse på, hvilke retter vi skal lave. Det smager helt fantastisk, når vi først går i gang.

Faget kræver nysgerrighed, madmod og frem for alt madglæde.
Ses vi?

_____________________________________________

Motion og træning

Her er et valgfag, hvor det gælder om at forbrænde kalorier vha. forskellige træningsformer. Valgfaget følger ikke nogen særlig plan, men har til formål at introducere jer for nogle forskellige træningsarter igennem mindre forløb. Motion og træning er for dig, som gerne vil udfordre kroppen på forskellig vis og muligvis finde en interesse for noget helt særligt. Alle, uanset niveau, kan deltage – her kæmper vi nemlig mod os selv!

Eksempler på indhold

– Crosstræning
– Yoga
– Kampsport
– WOD
– Cirkeltræning
– Bakkeløb
– MTB
– Løbetur
– TRX

_____________________________________________

Motor

Dette fag er for dig, der interesserer dig for biler og har lidt benzin i blodet. Måske ønsker du at blive mekaniker, og vil gerne prøve det af. I faget arbejder vi med adskillelse og miljøsikring af biler, herunder afmontering af motor og gearkasse. I løbet af året afprøver VI også dine evner på fire hjul – i en gocart!

_____________________________________________

PITstop

Dette er et valgfag for dig, der har lyst til at lære andre unge at kende, men synes, at det kan være svært i det daglige. Det er faget for dig, der gerne vil have hjælp til at udvikle dine sociale kompetencer.

I PITstop vil vi skabe et rum sammen, hvor vi kan føle os trygge nok til at dele viden og udtrykke følelser, oplevelser og hemmeligheder, som vi måske aldrig før har delt med andre.
Vi vil lave forskellige aktiviteter og skabe oplevelser sammen, som I også har medindflydelse på. Faget er for både piger og drenge.

Eksempler på indhold

– Velkommen + fagets indhold: vælg 3 historier: 2 sande, en falsk
– Samtale ud fra kort. Hvem kan I snakke længst tid med? En snak om smalltalk. Hvorfor er det svært?
– Medbring en ting, der betyder noget for dig
– Pandekage-/vaffelbagning
– Spilledag. Alle elever medbringer et brætspil
– Introvert/ekstrovert. Hvad er forskellen og hvordan arbejder man med sig selv?
– Besøg i byens genbrugsbutikker
– Besøg i Game Streetmekka
– Cafébesøg

_____________________________________________

Psykologi

Psykologi betyder “læren om sindet”. Det handler om sammenhængen mellem det, der foregår oppe i hovedet og den adfærd, der udvises. Faget giver indsigt i forskellige teorier om grundlæggende psykologi. Vi skal lære at analysere mennesker gennem forskellige cases og eksempler, der passer ind under det, vi arbejder med. Derudover skal vi diskutere og debattere forskellige emner inden for psykologi. Gennem livet kommer alle mennesker ud for nogle ting, som kan være svære at forklare, hvorvidt det handler om kærlighed, død, sygdom, livet, venner og meget andet. Vi søger psykologiens svar på disse forhold.

Eksempler på indhold

– Introduktion til psykologifaget
– Udviklingspsykologi
– Gruppepsykologi
– Ondskabens psykologi
– Rygningens psykologi
– Psykiske lidelser

_____________________________________________

Ro på

Ro på … Det går lynhurtigt. Hverdagen banker derudad, og både børn, unge og voksne lever en hæsblæsende tilværelse. Vi bliver mere og mere stressede, og stressen rammer især de unge. Årsagen kan blandt andet findes i for lidt tid til sociale aktiviteter og forventningspres fra sig selv, hjemmet og lærerne.

Valgfaget Ro på er for dig, der har lyst til at lære dig selv bedre at kende. Vi vil arbejde med at udvikle dine personlige kompetencer som f.eks. mod og robusthed. Vi skal have pulsen helt ned. Fokusere på én ting ad gangen og skubbe alle andre tanker væk. Det giver mere mentalt overskud og forhåbentlig tid til eftertanke. Vi vil lave forskellige aktiviteter og skabe oplevelser sammen, som I også har medindflydelse på. Faget er for både piger og drenge.

Eksempler på indhold

– Evnen til at udfordre dig selv og dine anskuelser
– Mod til at få nye erkendelser og lære dig selv bedre at kende
– Mod til at gå efter dine drømme og sætte mål
– Lær at stå op for dig selv og kommunikere kraftfuldt og autentisk
– Lær at indgå i et fællesskab og tage ansvar
– Gåture
– Puslespil
– Mindfulness
– Yoga

_____________________________________________

Samfundsfag

Er du interesseret i, hvad der sker omkring dig, både tæt på og ude i verden? Kan du lide at sige din mening og diskutere? Så er samfundsfag sagen. Vi kommer bredt omkring samfundsfaglige emner som politik, magt og beslutningsprocesser. Demokrati og økonomi. Produktion, arbejde og forbrug. Sociale og kulturelle forhold. Kultur og identitet. Undervisningen tager udgangspunkt i aktuelle nyheder.

Eksempler på emner i årsplanen

– Den digitale borger
– Økonomi. Samfunds- og borgernær (ung) økonomi.
– Hvem gør hvad og hvorfor?
– My generation. Hører du til generation ”fucked up”?
– Demokrati og retsstat.
– Rettigheder og pligter.

_____________________________________________

Sport og action

Er du klar til at blive udfordret? Er du til nye udfordringer, grænseoverskridende oplevelser, outdoor aktiviteter, fart over feltet, action og anderledes sport? Du skal elske at bruge din krop og er ikke bange for udfordringer. Du vil stifte bekendtskab med en lang række aktiviteter, der udfordrer dig fysisk og mentalt, og derfor skal du kunne se en udfordring i anderledes og ukendte aktiviteter. Nogle af aktiviteterne er gennemgående, mens andre er engangsforløb.
Undervisningen kan blandt andet indeholde duatlon, orienteringsløb, klatring, vandpolo, kampsport, kørestolsbasket, kajak, adventure race, skydning, trial, mountainbike, svømning, yoga, spring, crossfit og bocart. Vi udbygger hele tiden med nye aktiviteter. Faget byder på mulighed for at træne de fysiske elementer, der gør dig parat til at møde udfordringerne. Blandt andet arbejder vi med balance, muskelstyrke, smidighed og kondition.

Eksempel på en årsplan

_____________________________________________

Studietid

Tid, ro og rum til faglig fordybelse. Det kan være i de obligatoriske fag dansk, engelsk og matematik. Du får i faget mulighed for at sætte dine studiekompetencer i spil, idet du selv planlægger din tid i faget ved at udarbejde en kalender med planer for, hvad du skal arbejde med. Der er også mulighed for at lave lektier og afleveringer, som du kan få hjælp til. Vi kan også give mulighed for at lære/bruge digitale hjælpemidler, som kan understøtte din læring.

Tiden er din egen. Brug den med omhu!

(Bemærk! – Har du brug for ekstra træning i fagene dansk, engelsk og/eller matematik, skal du vælge X-fag)

Eksempel på en kalender til studietid

– PowerPoint: Præsentation af mig selv med lyd og billeder
– Engelsk aflevering med træning af ordstilling. Jeg træner på www.sproglinks.dk
– www.Indidansk.dk :Jeg skal lære siden at kende og fordybe mig i brugen af den i forhold til analyse af et kunstbillede.
– Træne nutids-r på www.dansk.gyldendal.dk. Derefter vækst i matematik.
– Engelsk oversættelse med træning af kongruens.
– Novellelæsning/hovedværkslæsning til dansk
– Matematik: 2. gradsligninger og jeg skal sætte mig ind i kommateringsregler

_____________________________________________

Styrketræning

Valgfaget Styrketræning har fokus på en god og sund træning af hele kroppen. Vi starter med basistræning (træning uden udstyr), hvor fokus ligger på den rette teknik og at lære egen krop at kende. Her vil der være teori med tilhørende programmer, som skal gennemføres, før vi bevæger os over mod den reelle styrketræning i 10CV’s egne lokaler.

Som deltager på valgfaget vil du få en grundlæggende viden om kroppens fysiologi, hvortil du vil skulle udføre nogle træningsprogrammer, som skal understøtte teorien. Du skal også selv sætte dine mål for træningen på valgfaget, som vi løbende vil følge op på.

Styrketræning er for dem, som ikke kun vil styrke kroppens muskulatur, men også gerne vil opnå en viden om kroppens funktioner, og hvordan man hensigtsmæssigt styrker hele kroppen.

Eksempler på indhold

– Basistræning
– Ryg- og skulder træning
– Bryst- og mave træning
– Træning af ben
– Træning af arme

– Styrketræning med udstyr
– Ryg- og skulder træning
– Bryst- og mave træning
– Træning af ben
– Træning af arme

_____________________________________________

Testlab

Har du lyst til at stifte bekendtskab med programmering, produktion og teknologisk design?
Testlab er til dig, der er nysgerrig på ny teknologi. Her er der mulighed for at vi sammen udforsker, eksperimenterer, bygger, leger og bliver klogere på det teknologiske felt. Vi får adgang til en række digitale værktøjer som fx 3D printer, robotteknologi, microbit mm. Det betyder, at du, ud over at idéudvikle og innovere, også får kendskab til nye teknologier og prøver at skabe fysiske produkter i form af f.eks. prototyper.

Eksempler på indhold

– Samarbejde med Viborg Biblioteks Testlab: 3D print, Vinylskærer, Lasercutter
– Microbit, Arduino: Dataopsamling, Bitbot/Robotwars
– Makey Makey
– Escaperooms med kodning
– Appudvikling

_____________________________________________

Tegning og maleri

Her får du mulighed for at prøve dine evner af inden for tegning og maleri. Du behøver ikke være god til at tegne og male, du skal bare kunne lide det.

Du kommer til at arbejde med forskellige materialer og redskaber, og du bliver introduceret til forskellige teknikker, så du kan lave spændende billeder og tegninger. Du bliver undervist i farvelære og får lidt at vide om kunsthistorie. Du får mulighed for at dygtiggøre dig og afprøve forskellige redskaber, materialer og teknikker. Ved årets slutning får du mulighed for at lave dit eget projekt, hvor du selv vælger et område, du vil arbejde med.

Eksempler på indhold

– Store kultegninger
– Ansigtets proportioner/portrætter
– Akvarelmaleri
– Arkitekturtegning
– Farvelære
– Tegninger med pastelkridt
– Croquis (tegning efter påklædt model)
– Collage
– Materialeworkshops
– Abstrakt maleri
– Stilleben v. staffeli (tegning af opstillinger)
– Tegning af skygger/detaljer mm.

_____________________________________________

Tysk

I tysk arbejder vi både mundtligt og skriftligt. Du vil få bygget oven på den undervisning, du har modtaget i 9. klasse. Vi arbejder med at styrke dine kommunikative evner og gøre dig mere sikker i brugen af det tyske sprog, både mundtligt og skriftligt. Vi interesserer os for tysk sprog, tysk kultur og tysk historie, der kan være med til at give bedre evner til at klare dig i international og global sammenhæng. Tysk er et eksamensfag og afsluttes med den skriftlige og mundtlige 10. klasseprøve (FP10).

_____________________________________________

Viborg Elite

Samarbejdet mellem Viborg Elite og 10CV, giver dig mulighed for at kombinere din sport og 10. klasse.
Du får alle fordelene ved en skræddersyet 10. klasse med sammenhold, oplevelser og personlig afklaring.  Du har de obligatoriske fag dansk, matematik, engelsk, fællestime, klassetid, LifeSkills og kan vælge blandt de øvrige interessefag. Samtidig kan du dygtiggøre dig i din idræt. Du har to ugentlige morgentræningspas som koordineres med trænigen i din idrætsklub. Du får fire lektioner til fordybelse i eliteidræt, hvor du får styrket din viden om sundhed, ernæring, skadesforebyggelse, mental træning, kommunikation, samarbejde, mediehåndtering, doping, træningsplanlægning, mm. med det ene formål, at du skal blive bedre rustet til et liv med din idræt på eliteniveau.

_____________________________________________

Værkstedsfag

I dette fag arbejder vi med hænderne og med maskiner. Hovedsageligt er det med træ, men vi forventer, at du er åben for at anvende andre materialer. Vi sigter mod at realisere og producere dine ideer, men vil vægte give dig erfaringer indenfor forskellige håndværksfag.

Overvejer du en håndværksmæssig uddannelse? Fremtidens gode medarbejdere kan tænke nyt. De kan udvikle og iværksætte. Det er netop disse kompetencer, vi prøver at bevidstgøre om i dette fag.

Indhold

– Innovation og nytænkning. Fra prototype til funktionelt produkt.
– Produktion og salg.
– Når håndværkeren arbejder. Opsætning af gipsvægge, lægning af trægulv, montering døre, karme, lister og meget mere.

_____________________________________________

X-dansk

Der er mulighed for at vælge ekstrafag i dansk, hvis du har store faglige huller og føler dig meget udfordret både mundtligt og skriftligt. Hvis du vælger X-fag, skal du være indstillet på at lægge en ekstra indsats i det, du synes er svært. Ekstra dansk kan indeholde små kurser inden for faget, så du får trænet det, som netop du har brug for. En faglig test vil danne grundlag for holddelingen.

Eksempler på indhold

– Mundtlighed – at deltage i undervisningen
– Oplæsning
– Ordklasser – Bøjning af forskellige ordklasser
– Morfemer (orddannelse)
– Tegnsætning
– Brugen af ordbog
– Læsehastighed og læsestrategier
– CD-ord og andre hjælpemidler
– Layout og genrer
– Arbejde med de tre dele af den skriftlige prøve

_____________________________________________

X-engelsk

Der er mulighed for at vælge ekstrafag i engelsk, hvis du har store faglige huller og føler dig meget udfordret både mundtligt og skriftligt. Hvis du vælger X-fag, skal du være indstillet på at lægge en ekstra indsats i det, du synes er svært. Ekstra engelsk kan indeholde små kurser inden for faget, så du får trænet det, som netop du har brug for. En faglig test vil danne grundlag for holddelingen.

Eksempler på indhold

– Øve mundtlighed
– Øve at turde sige noget på engelsk
– Præsentationer
– Oplæsning
– Ordklasser
– Sætningsopbygning
– Ordforrådstilegnelse
– Støtte op om pensum på klassen
– Støtte til afleveringsopgaver

_____________________________________________

X-matematik

Du skal vælge ekstra matematik, hvis du har faglige huller og gerne vil være bedre til matematik. Vi arbejder med at genfinde lysten til og troen på faget. Vi afprøver nye læringsformer for at styrke din forståelse, men vi ved også, at matematik kræver megen træning. Du kan være med til at vælge emner, så du får trænet det, som netop du har brug for. Vi arbejder bl.a. med talforståelse, de fire regningsarter, procent, ligninger m.m.

Eksempler på indhold

– Analog geometri
– Procentregning og de andre færdigheder
– Forstå din problemregning

_____________________________________________

10CV-band

På dette valghold vil vi først og fremmest spille og synge sammen med udgangspunkt i rockorkestrets instrumenter. Du behøver ikke at være en ørn til at spille – bare du har lysten og energien til musik. Hen ad vejen vil du lære at spille lidt på forskellige instrumenter, og du vil lære noget om, hvordan man bygger musisk sammenspil op fra grunden. Vi vil tage fat på både kendte og knap så kendte numre – måske spille dem for andre, når vi kan dem.

Eksempler på indhold

– Sammenspil og samklang, hvordan?
– Hvad kan vi på de forskellige instrumenter?
– Gitte Triers ”rytmebox-system”
– Dit yndlingsnummer? Kan vi spille det?
– Rytmer, takter og toner.
– En lille smule undervisning i at spille på instrumenter.

_____________________________________________