fbpx

Sporene på 10CV

Sporene har til formål at styrke og specialisere dig inden for et bestemt område. Fra skoleåret 24/25 går vi fra fem til 12 spor på 10CV. De nye spor er nu mere konkrete og målrettede. Det giver dig mulighed for at gå mere i dybden med det emne og fagområde, du interesserer dig for.

På sporene samarbejder vi med både virksomheder og ungdomsuddannelser, så du ikke alene får undervisning, men også rigtig god indsigt i de muligheder, der findes inden for feltet. Når du skal i brobygning i efteråret, bliver det derfor også sammen med din spor-klasse.

Og skulle der være mere end et spor, du synes passer lige til dig, så er det muligt at skifte efter jul.

Dyrevennen

Dyrevennen

Landbrug, dyr, biologi, natur og verdensmål.

Her er et spor for dig, der interesserer dig for dyr, natur og biologi. Dig, der  gerne vil tænke grønt og finde bæredygtige løsninger.

Vil du lære om naturen og hvordan vi bedst passer på den, samtidig med at vi dyrker mad? Vi vil udforske alt fra, hvordan planter vokser, til hvordan vi bedst tager os af dyrene omkring os.

Vi kommer til at lave en masse sjove aktiviteter, som f.eks. at besøge en rigtig gård og se, hvordan det hele fungerer i virkeligheden. Vi vil også lave eksperimenter og se, hvordan vores valg kan påvirke dyrene og miljøet omkring os.

De fire brobygningsuger i efteråret, vil du bruge i på de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ”Dyrevennen”.

Vil du være med til at forme dette nye spor?

Eksempler på indhold:
Introduktion til Landbrug og dyrearter
Dyrevelfærd og pleje
Jordbrugsprincipper
Bæredygtighed
Fødevareproduktion
Miljø
Verdensmål
Biologi


Håndværkeren

Håndværkeren

Makkeri, håndværk, værksted, elektronik og praktik.

Her er et spor for dig, der synes det er fedt at makke. Dig, der kan lide at få sorte fingre, trives godt i et værksted og kan lide at skabe noget – stor som småt.

Undervisningen bliver praktisk og bygget op som kortere projekter med forskellige temaer. Håndværkeren skal kunne løse forskellige problemer og få tingene til at fungere godt igen. Du skal bruge din nye viden og færdigheder til at bygge, reparere og vedligeholde alle slags ting, og du skal gøre det med masser af kreativitet og omhu.

Der bliver plads til undersøgende, eksperimenterende og praktiske arbejdsformer. Du vil have stor indflydelse på de temaer, vi dykker ned i, og du vil lære at kaste dig ud i nye ting. Vi tager udgangspunkt i dine ønsker, evner og interesser, når vi sammen skal lægge sporet.

De fire brobygningsuger i efteråret vil du bruge i praktik og på ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ”Håndværkeren”.

Eksempler på aktiviteter:
Praktik
Virksomhedsbesøg
Introduktion til forskellige håndværk
Udvikling af færdigheder
Upcycling
Bæredygtighed
Hvad er en god håndværker?


Idrætsudøveren

Idrætsudøveren

Sved, sport, krop og events.

Her er et spor for dig, der kan lide at svede, dig, der interesserer dig for kroppen, er nysgerrig på forskellige sportsgrene, og som kan lide at stable events på benene.

På sporet ” Idrætsudøveren” handler det om at give den gas og få sveden til at pible frem, men også om at lære om teamwork, konkurrence og hvordan man vokser personligt. Så uanset om du er i konkurrence eller bare spiller for sjov, er der masser at lære og opleve. Vi laver masser af forskellige øvelser for at få vores muskler til at arbejde og vores kroppe til at føle sig energiske og glade. Og det handler ikke kun om at se godt ud – det handler også om at have det godt indeni og passe på os selv.

De fire brobygningsuger i efteråret, vil du bruge i på de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ” Idrætsudøveren”.

Vil du være med til at forme dette nye spor? 

Eksempler på indhold:
Event-maker
Introduktion til forskellige sportsgrene
Viden om kroppen
Fysisk træning og kondition
Sund livsstil
Ernæring
Virksomhedsbesøg
Sportsbegivenheder
Personlig udvikling
Psyken
Idræt og samfund


Iværksætteren

Iværksætteren

Business, økonomi, idéudvikling og Løvens Hule.

Har du nogensinde drømt om at skabe noget stort? At følge dine lidenskaber og idéer og omdanne dem til virkelighed? Så er iværksætteri måske noget for dig! Iværksætteri handler om mere end bare at starte en virksomhed. Det handler om at være nysgerrig, kreativ og modig nok til at forfølge dine drømme og idéer, uanset hvor vilde de måtte være. Det handler om at se muligheder, hvor andre ser udfordringer, og om at skabe noget unikt og meningsfuldt.

Iværksætteren er ikke kun dig, der ønsker at starte din egen virksomhed. Det handler også om at dyrke en skabende tankegang og kreativitet, som kan være værdifuld i enhver karrierevej eller virksomhedskontekst. I sidste ende handler iværksætteri om at skabe værdi, både økonomisk og samfundsmæssigt, ved at løse problemer, opfylde behov og bringe innovation til verden.

Undervisningen bliver praktisk og bygget op som kortere projekter med forskellige temaer. Der bliver plads til undersøgende, eksperimenterende og kreative arbejdsformer. Du vil have stor indflydelse på de temaer, vi dykker ned i, og du vil lære at kaste dig ud på dybt vand, få nye idéer og turde stole på din egen intuition og kreative evner.

De fire brobygningsuger i efteråret vil du bruge i de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ” Iværksætteren”.

Vil du være med til at forme dette nye spor?

Eksempler på projekter:
Introduktion til iværksætteri
Kreative processer
Idéudvikling
Økonomi
Business
Bæredygtighed
Markedsføring
Udvikling af forretningsidéer
Kommunikation


Kunstneren

Kunstneren

Kunst, design, arkitektur og kreative processer.

Her er et spor for dig, der interesserer dig for det kreative, dig, der er nysgerrig, dig, der gerne vil tænke ud af boksen og finde din ’krøllede’ hjerne frem. Det er tilfredsstillende at kunne skabe noget nyt, at blive klogere på kreative processer og få skubbet til sine grænser sammen med andre.

Undervisningen bliver praktisk og bygget op som kortere projekter med forskellige temaer. Der bliver plads til undersøgende, eksperimenterende og kreative arbejdsformer. Du vil have stor indflydelse på de temaer, vi dykker ned i, og du vil lære at kaste dig ud på dybt vand, få nye idéer og turde stole på din egen intuition og dine kreative evner.

De fire brobygningsuger i efteråret vil du bruge i de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ”Kunstneren”.

Eksempler på projekter:
Kreative processer
Kunst/kunsthistorie
Maleri/tegning
Film, video og foto
Arkitektur/arkitekturhistorie
Animation
Rumdesign
Design (syning, strik, tegning mm.)
Håndværk (ler, træ, skulptur)
Installationskunst
Grafisk design
Makerspace/3D-print
Re-design (tøj, møbler, ting, tekstiler)
Upcycling (tøj, møbler, ting, tekstiler)


Medmennesket

Medmennesket

Pædagogik, psykologi, kommunikation og omsorg.

Her er et spor for dig, der interesserer dig for andre mennesker, er omsorgsfuld og gerne vil hjælpe andre. Dig, der gerne vil gøre en forskel.

“Medmennesket” undersøger forskellige aspekter af forhold mellem mennesker, herunder kommunikationsteknikker, konflikthåndtering og kulturel sensitivitet.

Sporet kan også omfatte emner som mental sundhed og forskellige former for støtte og omsorg for andre. Gennem refleksion, diskussion og praktiske øvelser udforsker vi, hvordan vi kan blive mere opmærksomme, støttende og medfølende i vores interaktioner med andre, både personligt og professionelt.

Du vil have stor indflydelse på de temaer, vi dykker ned i, og du vil lære at kaste dig ud på dybt vand, få ny viden og turde stole på din egen intuition og dine empatiske evner. Det handler om at opbygge tillid, respekt og gode relationer, som vil gavne dig både nu og i fremtiden.

De fire brobygningsuger i efteråret, vil du bruge i de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ” Medmennesket”.

Vil du være med til at forme dette nye spor?

Eksempler på projekter:
Pædagogik
Psykologi
Kommunikation
Konflikthåndtering
Virksomhedsbesøg
Mental sundhed og trivsel
Respekt og omsorg


Performeren

Performeren

Musik, drama, dans og performance.

Her er et spor for dig, der kan lide at stå i rampelyset og performe. Dig, der gerne vil udtrykke dig kropsligt eller musisk.

Drømmer du om at stå på scenen, spille eller synge for et publikum eller måske danse dine drømme ud i virkeligheden? Så er sporet ”Performeren” noget for dig. Her handler det nemlig om at udforske din kreativitet og opdage din unikke stemme som kunstner.

I dette fag vil du lære alt fra grundlæggende skuespilteknikker, til hvordan du kan bruge din krop og stemme til at fortælle historier på en måde, der fanger publikums opmærksomhed. Du vil opleve spændende workshops, sjove øvelser og masser af praktisk træning, alt sammen designet til at hjælpe dig med at vokse som performer.

De fire brobygningsuger i efteråret vil du bruge i de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ” Performeren”.

Vil du være med til at forme dette nye spor?

Eksempler på aktiviteter:
Musikteori og praksis
Sangteknik
Kor
Instrumentspil
Scenisk præstation og optræden
Skuespilteknikker
Improvisation
Dans
Koncerter
Banddynamik og ensemblearbejde
Virksomhedsbesøg


Sprogentusiasten

Sprogentusiasten

Sprog, fortælleteknik, grammatik, journalistik og skriftlighed.

Der er sprog – og så er der godt sprog. Når ordene virkelig fungerer, springer de op fra papiret og skaber levende fortællinger, eventyr – ja, hele verdener, der fanger og fastholder din læser, som sidder med tilbageholdt åndedræt og øjenbrynene oppe ved hårgrænsen. Med enkle fortælletekniske greb kan du have ham i din hule hånd.

Store beretninger, historiske taler og klassiske eventyr, der har overlevet i århundreder, er blevet til gennem godt sprog. Det er et kraftfuldt værktøj at mestre.

Når vi taler om sprog, handler det først og fremmest om at lære reglerne for at sætte ord sammen, hvordan man staver og sætter kommaet korrekt. Og så handler det om at finde din stemme, udforske dine tanker og dele dine idéer og din virkelighed på en måde, der er din helt egen.

Sprog er en livslang rejse med konstant opdagelse og læring. Jo mere du dykker ned i det, des mere vil du indse, hvor magtfuldt det kan være. Så lad os sammen udforske denne fantastiske verden af ​​sprog og se, hvor det kan føre os hen.

De fire brobygningsuger i efteråret, vil du bruge i de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ”Sprogentusiasten”.

Eksempler på aktiviteter:
Introduktion til sproglære (lingvistik)
Kommunikation
Fortælleteknik
Forfatterskab
Journalistik
Grammatik
Sprog og samfund
Virksomhedsbesøg
Sprog og fremtid


Sundhedseksperten

Sundhedseksperten

Kost, krop, sind og madlavning.

Her er et spor for dig, der er nysgerrig på krop og kost. Dig, der gerne vil arbejde med sindet og lære at lave sund mad.

Vi undersøger, hvad sundhed virkelig betyder for os. Vi dykker ned i emner som fysisk aktivitet, ernæring, mental sundhed. Vi vil også undersøge, hvordan man sammensætter næringsrige måltider, der ikke kun smager godt, men også giver din krop det brændstof, den har brug for.

Gennem diskussioner, gruppeaktiviteter og personlige refleksioner vil du lære at forstå og værdsætte vigtigheden af at tage ansvar for dit eget helbred og din trivsel. Du vil opdage, hvordan små ændringer i din livsstil kan have en stor indvirkning på din generelle sundhed og dit velvære.

De fire brobygningsuger i efteråret vil du bruge i de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ”Sundhedseksperten”.

Eksempler på aktiviteter:
Introduktion til sundhed og livsstil
Virksomhedsbesøg
Ernæring og sund kost
Fysisk aktivitet
Mental sundhed og velvære
Forebyggelse


Uniformen

Uniformen

Militær, politi, beredskab og redning.

Her er et spor for dig, der har en helt i maven. Dig, der er modig og gerne vil hjælpe andre – og som trives i pressede situationer.

Uniformen er et bredt spor, der omfatter forskellige øvelser rettet mod træning og udvikling af færdigheder inden for håndtering af nødsituationer, sikkerhed og redning. Disse fag har til formål at uddanne og ruste dig til at kunne reagere effektivt på krisesituationer, uanset om det er i militæret, politiet, beredskabet eller som del af Falcks redningstjenester.

De fire brobygningsuger i efteråret, vil du bruge i de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ” Uniformen”.

Vil du være med til at forme dette nye spor?

Eksempler på aktiviteter:
Virksomhedsbesøg
Fysisk træning
Psykisk træning
Førstehjælp
Grundlæggende redning
Kommunikation og samarbejde
Krisehåndtering


Verdensborgeren

Verdensborgeren

Kultur, samfund og verdensmål.

Her er et spor for dig, der interesserer dig for kultur og det globale samfund og for dig, der tænker globalt og som gerne vil udforske verden på en dybere måde.

Du får mulighed for at undersøge, hvordan forskellige kulturer fungerer, hvad der skaber global ulighed, og hvordan vi kan arbejde sammen for at skabe positive forandringer.

Gennem dette fag vil du udvikle ikke kun viden, men også færdigheder som empati, kommunikation og samarbejde, som er afgørende for at blive en ansvarlig global borger. Uanset om det er at udforske kulturelle traditioner, diskutere globale udfordringer eller handle for at skabe positive forandringer, vil sporet ”Verdensborgeren” give dig redskaberne til at navigere i den komplekse verden, vi lever i, og gøre en positiv forskel.

De fire brobygningsuger i efteråret, vil du bruge i på de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ”Verdensborgeren”

Vil du være med til at forme dette nye spor?

Eksempler på indhold:
FN’s verdensmål
Kulturel mangfoldighed
Globale udfordringer
Kommunikation på tværs af kultur og sprog
Bæredygtig udvikling
Global retfærdighed
International politik
Frivilligt arbejde
Kritisk tænkning og global bevidsthed


Videnskaberen

Videnskaberen

Naturvidenskab, teknologi og makerspace.

Her er et spor for dig, der interesserer dig for naturvidenskab, er nysgerrig og som gerne vil arbejde med ny teknologi og eksperimentere.

Dette spor er som at åbne døren til en verden af eventyr, hvor vi kan lave eksperimenter og opdage, hvordan ting virkelig fungerer omkring os. Du får en grundlæggende forståelse for naturvidenskabens verden og inspireres til at udforske og forstå den videnskabelige tilgang og dermed til at forstå verden omkring dig.

I “Videnskaberen” kommer vi til at kaste os ud i alt fra kemiske reaktioner til at se på, hvordan planter vokser, og måske endda bygge vores egne små gadgets! Det handler om at eksperimentere, tænke kreativt og udforske verden på en måde, der får os til at sige “hvordan skete det?”

De fire brobygningsuger i efteråret, vil du bruge i på de ungdoms- og erhvervsuddannelser, der er relevante i forhold til sporet ” Videnskaberen”.

Vil du være med til at forme dette nye spor?

Eksempler på aktiviteter:
Eksperimenter
Teknologi og innovation
Bæredygtighed
3D-print
Makerspace
Virksomhedsbesøg