HU, der står for HeltidsUndervisning, er et alternativt undervisningstilbud for elever i udskolingen, der af forskellige årsager har mistet tilknytningen til deres folkeskole.
HU er et fleksibelt tilpasset forløb i forhold til både opstart og længde, og kan have en varighed fra få uger op til 24 måneder. Det betyder, at vi står klar, når eleven har behovet.
Lærerne arbejder med anerkendelse, nærvær og individuel læring og udvikling igennem relationer. Vi sætter tydelige mål for undervisningen, og vi lærer eleverne at sætte sig realistiske mål, og giver dem redskaber til at nå dem.
På HU tilbyder vi rammer og aktiviteter, som andre unge også færdes i.
Der kan tages individuelle elevhensyn i forhold til en fleksibel ugestruktur. Det kan omfatte reduceret skema i en kortere periode, del- eller heltidspraktik eller andre motiverende tiltag.
Gennem det faglige møde og den gode relation trænes elevernes sociale evner i gruppen, og vi har fokus på, hvordan den enkelte kan deltage i fællesskabet.
Den ugentlige undervisningstid er 32 lektioner. Der er mulighed for at tage FP9 og FP10 i dansk, matematik og engelsk.
Som institution i Viborg Kommune arbejder vi med sammenhængsmodellens fælles børnesyn: Alle børn og unge skal have lys i øjnene og mestre eget liv. Det er hovedmålsætningen.
På HU er den konkretiseret til disse punkter:
– At fastholde eleverne i undervisningen, så de bliver i stand til at gennemføre folkeskolens afgangsprøver og kvalificere og motivere dem til videre uddannelse.
– At eleverne enten udsluses til folkeskolens almenområde eller ungdomsuddannelse eller indgår i aktiviteter sammen med 10CV.
– Opmærksomhed på de elever, der ikke kommer regelmæssigt i skole eller er kommet hjem fra efterskole i utide, og at være en del af løsningen for dem.
– At følge og vejlede eleverne i overgangen efter HU, for eksempel til folkeskolens almenområde eller en ungdomsuddannelse.
Ovenstående punkter kræver, at hver enkelt elev opnår større trivsel og selvværd. Tryghed, tillid og tro på egne evner er derfor en stor del af vores målsætning for eleverne i HU. Måske den største. Det er den, der danner udgangspunkt for vores måde at møde eleverne på, de individuelle hensyn, vores metoder og vores fælles omgangstone.
Børnesyn
Viborg Kommunes fælles syn på børn og unge er kendetegnet ved:
– At børn og unge forventes at gøre det bedste, de kan. Det er de voksne, som kan skabe forandring.
– At børn og unge har både ret til og udvikles gennem aktiv deltagelse i sunde fællesskaber.
– At alle børn og unge har værdi og potentiale og skal blive så dygtige, de kan.
– At børn og unge skal selvstændiggøres til voksenlivet.
For at blive elev på HU kræver det, at:
– man befinder sig på 8.-, 9.- eller 10. klassetrin.
– er i en livs- eller skolesituation, der gør, at man ikke kommer regelmæssigt i skole.
– er motiveret for at lykkes med folkeskolens 9. eller 10. klasses afgangsprøve i dansk, matematik og engelsk.
Formålet med HU er at fastholde eleverne i læringsforløb, så de opbygger selvværd og lyst til videre uddannelse. I trygge rammer og med udgangspunkt elevernes individuelle ressourcer udvikles deres færdigheder fagligt, socialt og personligt til at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse.
Der er løbende optag på HU.
Distriktsskolen og uddannelsesvejledningen har kendskabet til den unge, og de vurderer i samarbejde med HU, om et HU-tilbud vil kunne være gavnligt. PPL og/eller familieafdelingen deltager i vurderingen, hvis den unge er kendt i deres regi.
Visitationsskema udfyldes typisk af distriktsskolen og uddannelsesvejlederen i samarbejde.
Visitationsskemaet kan hentes her